Halloween este o sărbătoare nouă pe la noi, dar a devenit destul de populară într-un timp scurt. Firește, nu am preluat nici pe departe toate tradițiile și ritualurile specifice acestei sărbători, însă noi o sărbătorim în felul nostru. Dar mai corect spus – noi nu o sărbătorim cu decoruri și costumații înfiorătoare, ci este mai degrabă o ocazie în plus de a ne aduna cu prietenii {mici și mari}.
Mai inventăm și noi câteva gustări cu tematica Halloween, mai ales copiii, fiind deja mari, sunt atrași de fantome și monștri, însă sarcina mea a fost întotdeauna de a pregăti partea distractivă – jocuri de Halloween.
Dar, totuși, jocurile de societate, care pot aduna pe podea copii de vârstă diferită, sunt cele mai practice. Cu atât mai mult dacă acestea au și ele tematica Halloween-ului și pot fi jucate chiar și pe întuneric – pentru o doză mai mare de adrenalină.
De data aceasta, Carousel ne-a dat spre testare jocuri noi de la Djeco – toate cu tematica fantomelor și a monștrilor. Iar Halloween-ul este momentul perfect pentru a fi încercate.
Dacă și familia ta este prinsă în valul Halloween-ului și ești în căutare de careva jocuri numai bune pentru familia și prietenii tăi pentru a vă distra pe cinste de Halloween, găsești mai jos 5 jocuri de board games pentru copii mai mari de 5 ani.
(I) Jocuri de societate de Halloween – copii mici
Joc de memorie și strategie „Monster Ghost” {5 – 10 ani}
Jocul este despre case bântuite de fantome, iar copiii de la 5 ani prind farmec în tot ce e legat de fantome (deși unii încă au frică). Dar prin acest joc ai putea reduce din frică, deoarece fantomele chiar sunt simpatice și unele chiar iubesc bomboane.
Regula jocului poate fi ajustată în funcție de vârstă și pentru Adelina am ales varianta mai ușoară, ținând cont că încă n-a făcut 5 ani. Dar ce contează regulile dacă e jucat cu mami și cu aceste fantome drăgălașe?! 🙂
Fiecare jucător își alege câte o planșă – care e, de fapt, o casă bântuită.
Sunt 4 planșe, respectiv maxim 4 jucători și jetoane cu fantome ce au pe verso monștri. Jetoanele se pun pe mijloc cu monștri pe față. Se aruncă zarul și se întoarce jetonul cu monstrul indicat pe zar. Cu cei mai mici se poate juca doar conform primei instrucțiuni, adică, fără jocul de memorie: se întoarce jetonul (indicat pe zar) și se pune pe tabla de joc. Dacă deja are această fantomă (care diferă după emoții), atunci urmează rândul celuilalt jucător.
Jocul se încheie atunci când unul din jucători completează planșa cu fantomele diferite (care sunt 6 la număr).
Cei mai mari se pot conduce după a doua regulă: trebuie să memorizezi ce monstru se află pe verso fantomei de la ceilalți jucători (și pe ce poziție) și dacă, aruncând zarul, cade acel monstru, atunci poți să-l furi de la jucătorul adversar și să-l pui la tine pe planșă.
Pe lângă faptul că dezvoltă capacitatea de memorare și concentrarea, jocul dezvoltă și motricitatea fină a mâinii atunci când întoarce jetoanele.
Mini Family {4-7 ani}
Tare mi-a plăcut acest joc, deși Adelinei îi venea mai greu să țină cărțile în mână în modul în care ceilalți jucători să nu-i vadă cărțile. E un joc lejer și poate fi jucat și în familie, indiferent de vârstă.
Ilustrațiile de pe cărți sunt simpatice și din lumea poveștilor cu magii – deci fără monștri și fantome, perfect pentru cei mai mici.
Scopul este să aduni cât mai multe familii (constând din 4 membri). Trebuie doar să ceri de la alți jucători un membru al familiei pe care ai început să o aduni.
De exemplu: un jucător începe să adune familia vrăjitorilor și cere de la un alt jucător să i-o dea pe fiica acestei familii. Dacă o are, acesta fără ezitare trebuie să i-o dea.
Joc cu cărți fosforescente Mistiboo! {4-10 ani}
Acest joc este pe cât de simplu pentru orice vârstă, pe atât de fun! Copiii când încep să-l joace, nu se mai pot opri de jucat.
Scopul jocului este destul de simplu: cărțile se împart între jucători și, până începe jocul, fiecare scoate perechile de cărți identice. Apoi, pe rând, fiecare jucător trage la întâmplare o carte nouă de la următorul jucător (fără să-i vadă cărțile): dacă formează o pereche, o scoate. Pierde cel care rămâne cu pisica misterioasă care nu are pereche.
(II) Jocuri de Halloween – copii mai mari
Joc strategic de cărți „Bogoss” {6 – 99 ani}
Bogoboss este un joc strategic și ușor de înțeles și de cei de 6 ani. L-am încercat și la o întrunire cu prietenii și băieții au fost tare încântați când au văzut multe schelete 🙂
Dar elementul captivant este faptul că poate fi jucat pe întuneric datorită ilustrațiilor fosforiscente – și e perfect pentru seara de Halloween!
Jocul devine mai interesant când sunt mai mulți jucători. Pentru a câștiga trebuie să asamblezi 1 schelet cu oase rupte sau 2 schetele cu oase întregi. Fiecare jucător, ținându-și cărțile ascunse, solicită piesele de care are nevoie pentru a asambla scheletul. Dacă piesa solicitată nu se găsește în setul concurentului, atunci ia o carte din teanc.
Este un joc interactiv tactic ce poate fi jucat de Halloween de orice vârstă și ține mai mult de noroc decât de logică.
Joc de strategie „TriMonsters” {6-99 ani}
Mi-a luat ceva timp să înțeleg mai bine acest joc strategic, deci pune la încercare chiar și adultul. Nu e un joc atât de simplu, însă l-am jucat cu mare interes cu fiul împreună cu soțul.
Este un joc tactic în care trebuie să-ți folosești atent cărțile, așezându-le pe masă astfel încât să aduni cât mai multe cărți. Monștrii de aceeași culoare trebuie așezați unul lângă altul și să câștige atunci când se întâlnesc patru din ei.
Acest articol este preluat de pe blogul Planeta Mami unde autoarea, Natalia Madan, își împartășește ideile de jocuri care stimulează curiozitatea, hohote și creativitatea, reţete sănătoase pentru copii, istorii reale de parentare și multă inspirație pentru mame.
5 Jocuri de Halloween pentru copii