Construim un robot din cutie de carton

Oare copilul tău la fel crede că roboții sunt cool? Ai mei îi adoră, mai ales după ce au posibilitatea să-i confecționeze cu mâini proprii.
Daniel a căpătat pasiunea pentru roboți din moment ce a început să urmeze cursul de robotică acum un an. Adelina, știind de pasiunea lui și văzând cum se descurcă la competițiile de robotică pe care le-a vizitat alături de mine, abia așteaptă și ea vârsta necesară pentru a merge la robotică.
Dar de ce să așteptăm atât de mult? Roboții pot fi creați și acasă.
Recent am primit de la Carousel spre testare un kit pentru a crea un robot care se mișcă de la brandul 4M, despre care v-am vorbit mai mult în articolul precedent.
Deși e simplu să urmezi pașii din manualul de instrucțiune, copiii oricum au avut nevoie de intervenția mea pe alocuri. Dar depinde și de vârsta copilului – unii s-ar descurca și fără ajutor.
Construim un robot din cutie de carton
Am așezat toate piesele și elementele pe masă și abia atunci ne-am dat seama că vom crea corpul robotului din cutia în care erau depozitate toate elementele – ceea ce înseamnă că participăm la reciclare.
Copiii au fost concentrați și entuziasmați în același timp și pe alocuri se certau cine face mai multă treabă 🙂 Daniel, fiind el mai priceput la asamblare, s-a apucat să unească piesele, pe când Adelina îi pregătea piesele și le sorta. Dar i-am oferit ocazia să unească și ea unele piese și era extrem de mândră de implicare.
Am unit cele 4 fire între ele fără să am speranța că s-ar porni robotul (fiind prima mea experiență), dar așteptam cu nerăbdare să fie completat robotul înainte de a-i pune o baterie și testa dacă într-adevăr se va mișca 🙂
I-am lăsat un pic fără implicarea mea (cât eu mă ascundeam după camera foto) pentru a-i vedea cum se descurcă în echipă. Ambii urmăreau pașii din imaginile din manual și fiecare alegea etapa pe care e în stare să o facă. Chiar mi-a făcut plăcere să-i urmăresc cum lucrează în echipă, deși Daniel mai avea tentații să arate că el cunoaște mai multe.
Pe lângă consolidarea spiritului de echipă, astfel de activități le stârnesc curiozitatea și dorința de a căuta soluții – iar asta e cheia de succes a unei generații inovative.
În final, am inclus o baterie și robotul s-a pornit! E chiar uimitor cum ne-a reușit!
Adelina tot se întreba cum este posibil să se miște și atât de precis. L-a îndrăgit tare mult și nu se sătura să-l tot trimită la picioarele mele.
Sper că experiența noastră v-a convins că nu e atât de complicat să creezi un robot care merge fără să apelezi la elemente complicate sau programări. Este chiar simplu!
Doar să te gândești la câte beneficii aduce această activitate simplă de inginerie!
Acest articol este preluat de pe blogul Planeta Mami unde autoarea, Natalia Madan, își împartășește ideile de jocuri care stimulează curiozitatea, hohote și creativitatea, reţete sănătoase pentru copii, istorii reale de parentare și multă inspirație pentru mame.