Idei de jocuri simple pentru frați cu vârstă diferită

Relațiile în familie devin mai armonioase atunci când se organizează regulat și constant serile de jocuri în familie. Această tradiție oferă ocazii pentru conexiune între toți membrii ai familiei și totodată îi învață pe frați să comunice mai bine între ei.
Dacă pentru copiii apropiați în vârstă este mai ușor să găsești jocuri sau activități potrivite, această misiune devine mai dificilă atunci când diferența este mai mare, anume din cauza abilităților slab dezvoltate a fratelui mai mic.
Între copiii mei este o diferență de 5 ani, cel mare având deja 9 ani. Astfel, majoritatea jocurilor de societate sunt departe de a fi jucate împreună cu sora sa, însă ea foarte mult insistă să joace împreună cu noi. Nu mai dorește să aibă rolul de spectator, urmărind cum ne distrăm.
Deși, pe moment ea nu poate citi, posedă deja un nivel incipient de gândire strategică și are interes în jocurile de masă și cele de societate. Astfel, sunt tot timpul în căutare de jocuri potrivite pentru ambii: să nu fie dificil pentru un copil de 4 ani și nu prea plictisitor pentru cel de 9 ani. Dar scopul esențial este – să petrecem timpul distractiv în familie.
Mai jos, vă prezint 3 jocuri de societate de la Djeco care pot fi jucate în familie, între frați sau veri de vârstă diferită, vecini sau chiar de mami și tati 🙂 Sunt jocurile care ne completează serile sau weekend-urile, ne ajută să ne relaxăm, să ne cufundăm în lumea copiilor fără să fim nevoiți să alergăm pe cap, dar cel mai important – ne ajută să creăm o relație armonioasă între frați.
Toate jocurile le-am testat cu toții și deja ocupă locurile de frunte în colecția noastră de jocuri, astfel le recomandăm cu toată căldura.
Joc cu cărți fosforescente „Mistiboo!”
Acest joc este pe cât de simplu pentru orice vârstă, pe atât de fun! Copiii când încep să-l joace, nu se mai pot opri și vor încă o dată și apoi iar o dată 🙂
Limita de vârstă {4-7 ani} nu cred că e valabilă pentru acest joc deoarece e captivant pentru copii de orice vârstă, inclusiv și pentru adulți.
Adelina foarte repede a prins ideea acestui joc deoarece nu implică cifre sau cititul. Nu mă lasă o zi fără să-l jucăm, dar e și mai mare bucurie când jocului i se alătură Dani și tati, iar în 4 jocul devine și mai interesant.
Un lucru fain în MistiBoo! este faptul că copiii îi pot câștiga și pe adulți. În acest joc nu câștigă cel care e mai mare sau mai avansat – totul depinde de noroc și un pic de intuițe. În așa condiții, e perfect chiar și pentru copii cu diferență mai mare de vârstă.
Mistiboo! este un joc misterios, pe alocuri cu notă de Halloween și monștri, dar foarte amuzant.
Scopul jocului este destul de simplu: cărțile se împart între jucători și, până începe jocul, fiecare scoate perechile de cărți identice. Apoi, pe rând, fiecare jucător trage la întâmplare o carte nouă de la următorul jucător (fără să-i vadă cărțile): dacă formează o pereche, o scoate. Pierde cel care rămâne cu pisica misterioasă care nu are pereche.
Mie mai tare îmi place când în joc sunt 3-4 persoane, astfel este mai dificil să ghicești la cine e pisica și este mai greu să aduni perechile. Deci, durează mai mult. Dar e tare fain să le urmărești chipul atunci când din cărțile lor este trasă pisica :))
Dar nota de mister i-o dă jocului imaginile fosforescente pentru a fi jucat pe întuneric. Copiii adoră astfel de „magii” și mistere! Pentru că în ultima vreme cea mică are un pic frică de monștri (ceva tipic acestei vârste), întâi am jucat câteva ori pentru a se obișnui cu imaginile și n-a mai avut frica să se joace și pe întuneric.
Jocul este compact și poate fi luat în gentuță pentru a ocupa timpul copiilor oriunde: la cafenea, în parc, în mașină, avion și în ospeție.
Joc de memorie „Tip Tap Clap”
Acest joc creează ușor dependență deoarece generează multe hohote și distracție. Dar cel mai fain lucru e că nu există concurență.
Cărțile pot fi jucate de orice vârstă, chiar începând de la 3 ani (cu mici facilități). Regula jocului este simplă – trebuie doar să repeți acțiunea, grimasa sau să scoți sunetul prezentat în imaginea cărții trase, dar totodată să repeți și acțiunile precedente (pe care nu le vezi).
Pe lângă faptul că dezvoltă memoria, jocul implică și careva mișcări, așa că nu se joacă doar pe podea nemișcat.
La început, Adelina nu reușea să memoreze succesiunea acțiunilor precedente și îi lăsam libertatea doar să fie implicată în joc. Deși, trebuia să-i explicăm mai multe ori lui Daniel acest lucru, el fiind un jucător aprins care întotdeauna tinde să câștige 🙂 Apoi, dădea dovadă de memorie bună și chiar ne avansa pe noi cei adulți 🙂
Tare le plac diverse sunete mai ciudate și râd continuu, ceea ce ne molipsește și pe noi. O mai bună „terapie” pentru zile mai grele nu există!
Joc de gândire strategică „Mikado”
Acest joc Daniel și-l cumpărase de la Carousel pe bani proprii și devenise o perioadă jocul său preferat, pe care îl juca uneori și de unul singur.
Jocul necesită doar o suprafață dreaptă (podeau, masă, covor) și multă concentrație. Regula este una simplă:jucătorii pe rând trebuie să tragă câte un bețișor, astfel încât să nu fie mișcată grămada. Și nu oricare bețișor, ci acel care are punctaj mai mare (indicat prin anumite combinații de culori).
Evident, aia mică nu ține cont de punctaje și nici de câștig, de aceea este încântată să joace alături de noi și alege să tragă bețișoarele de la suprafață. Deși este indicată limita de vârstă 5+ ani, jocul poate fi ușor înțeles și de cei de 3-4 ani – asta am demonstrat-o prin iscusința Adelinei de a trage bețișoarele.
Jocul, pe lângă faptul că dezvoltă gândirea strategică, coordonarea mână-ochi și concentrarea, ajută și la perfecționarea dexterității degetelor (ceea ce tableta inhibă).
Acest articol este preluat de pe blogul Planeta Mami unde autoarea, Natalia Madan, își împartășește ideile de jocuri care stimulează curiozitatea, hohote și creativitatea, reţete sănătoase pentru copii, istorii reale de parentare și multă inspirație pentru mame.