Jocuri de societate pentru weekenduri distractive în familie

Suntem o familie care iubește să petreacă timpul jucând!
Acest lucru, pe alocuri, devine dificil în era tehnologiei și a conectării permanente la angajamentele profesionale și comunicarea virtuală prin intermediul telefoanelor. Și, din moment ce weekendurile sunt zile fără tabletă în familia noastră și noi suntem departe de activitățile profesionale, încercăm să petrecem aceste zile activ și pozitiv. Iar jocurile în cărți și cele de societate încurajează interacțiunile față-n-față și contactul cu ochii și e o cale ideală să ne detașăm mintea de la alte peste o sută de sarcini și preocupări. În plus, jocurile, pe cât de simple nu ar fi, stimulează creierul, memoria și gândirea strategică.
Dar cel mai important – jocurile sunt o cale sigură de conectare cu copiii într-o atmosferă relaxantă!
Acum vara deseori petrecem timpul în parcuri sau mergem la cafenele, iar jocurile cu cărți sunt întotdeauna prezente în geanta mea.
Îmi place să descopăr jocuri de societate distractive și de fiecare dată le facem rotație pentru a păstra farmecul jocului. De ceva timp am primit 3 jocuri noi marca Djeco de la Carousel pentru a le testa în familia noastră, iar acum nici nu pot face un top al celor mai bune. Evident, preferatele noastre rămân acele jocuri în care pot implica și pe cea mică – adică, jocuri simple și distractive pentru toate vârstele.
JOCURI DE FAMILIE PENTRU
WEEKENDURI DISTRACTIVE
 1. Jocul de cărți „GORILLA” (+5 ani)
Acest joc ne-a cucerit pe toți din prima și pentru că e compact, îl luăm peste tot și nici nu observăm cum trece timpul.
Este foarte similar cu UNO, însă Adelina nu a apucat să-l joace, eu crezând că încă e prea mică. Deși jocul e pentru copii de la 5 ani, Adelina foarte repede a însușit regulile și mersul fiecărei cărți, deși rămâne în urma cu rapiditatea care este importantă la anumite cărți. Dar mă bucur că ea râde și se bucură chiar și atunci când are de luat mai multe cărți 🙂
Jocul „Gorilla” este un joc strategic distractiv pentru toată familia. Deși instrucțiunile recomandă minim 3 jucători, cu aia mică am putut juca și în două anume pentru ca să învețe mai bine mersul jocului.
Regula jocului este una simplă: ca să câștigi, trebuie să asociezi animalul sau culoarea autobuzului din cărțile pe care le ai în mână și să scapi de toate cărțile. Pe parcurs apar și alte cărți cu indicații anumite (toți concurenții iau câte o carte, următorul jucător pierde tura etc), dar cel mai super moment este cartea cu Gorilla – care sunt în total 4. Când este scoasă Gorilla, toți trebuie să pună mână pe cartea, iar cel care a reacționat mai lent, ia 3 cărți în mână.
 
Anume aceste momente crează suspans și e bucurie mare când cineva primește cartea cu Gorilla. Adelina încă nu reașește să reacționeze, dar ne prefacem și noi că „prindem muște” și lovim ultimii ca să nu rămână ea de fiecare dată ultima care lovește.
Deși este un joc lejer, acesta dezvoltă atenția, rapiditatea, memoria și totodată generează multe hohote!
 2. Jocul strategic „LABYRINTIX” (+8 ani)
Este un joc de concentrație, reacție și rapiditate la un loc. Îți testează spiritul de observație și abilitățile de gândire rapidă. Dar cel mai important – îți oferă ocazia să petreci timpul cu copilul tău mai mare jucând.
Pe cât de complexă ar părea descrierea jocului în instrucțiune la prima vedere, pe atât e de simplu de jucat. Aici la un loc ai nevoie de atenție maximă și rapiditate. La un moment dat te încurci cu sarcina cărților, care sunt două.
Regula jocului: trebuie să urmărești săgețile de pe cartonașul de joc și să ieși din labirint cât mai repede apucând primul totemul corespunzător. Se întâmplă să apucați ambii un totem, iar aceasta este partea distractivă. Câștigă acel care primul adună 7 cartonașe, însă dacă ai apucat totemul greșit, restitui un cartonaș.
Cel mai tare îmi place să-l jucăm în 3 și e foarte greu să ții mâinile relaxate 🙂
Este un joc educativ și distractiv în același timp care dezvoltă îndemânarea, logica, atenția și gândirea strategică sub presiunea timpului.
3. Jocul activ „LITTLE ACTION” (2,5 – 5 ani)
Acest joc este preferatul Adelinei pentru că implică multă mișcare. A cucerit-o și pe prietena ei cu acest joc și mi-a fost tare curios să le urmăresc cum se joacă și adună medaliile. Ceea ce tare mă bucură este faptul că copila mea nu prea se supără că obține mai puține medalii.
Regula jocului: fiecare jucător întoarce câte un cartonaș și îndeplinește sarcina indicată: construiește o piramidă din animale, aruncă animăluțul în aer și prinde-l, ține animalul pe cap fără să cadă etc. Dacă copilul îndeplinește sarcina, primește o medalie și câștigă acel care adună cele mai multe medalii.

Jocul, deși aparent simplu, dezvoltă creativitatea, motricitatea fină și îndemânarea. Este perfect pentru copii mai mici activi care nu pot sta nemișcați mult timp.
Jocurile ne adună împreună și ne oferă oportunități pentru a râde, a ne amuza, a învăța și a ne dezvolta ca familie. Încercați să includeți cât mai multă joacă în familia voastră, ba chiar încercați să o faceți parte a rutinei săptămânale. Iar cu timpul va deveni și o tradiție de weekend – una care va genera amintiri frumoase din copilăria lor.
Acest articol este preluat de pe blogul Planeta Mami unde autoarea, Natalia Madan, își împartășește ideile de jocuri care stimulează curiozitatea, hohote și creativitatea, reţete sănătoase pentru copii, istorii reale de parentare și multă inspirație pentru mame.