Jocuri educative pentru copii de peste 5 ani

Cea mai eficientă cale de a-i învăța pe copii diverse abilități și de a le satisface curiozitatea este totuși prin intermediul jocului. Jocurile oferă oportunități de a gândi, descoperi, reacționa, concura, acumula deprinderi și a râde. Dar dacă mai sunt jucate în sânul familiei, acest lucru asigură o dezvoltare armonioasă a creierului.
Dar pe lângă toate, jocurile de masă sunt o modalitate bună de a petrece timp de calitate alături de familie. Copiii au nevoie să vadă că primim plăcere de la timpul petrecut cu ei, îi ascultăm și le oferim informații utile. Dacă mai devreme v-am povestit despre câteva cărți de jucat în familie care sunt relaxante și simple de jucat, astăzi vreau să vă povestesc despre altele două jocuri care implică și învățare din domeniul matematicii și a geografiei, pe care cu entuziasm le-am testat de ceva timp cu copiii mei.
Plus, la aceasta, vă așteaptă și un Giveaway interesant la sfârșitul articolului.
Puzzle de observație „Animalele Lumii” de la Djeco {5+ ani}
Acest joc Adelina l-a primit în dar de la bunica de ziua ei. Evident, a venit recomandarea din partea mea anume pentru faptul că include un puzzle  cu harta lumii cu animale reprezentative fiecarei zone (iar Adelina adoră puzzle-urile). Acum ea devine tot mai conștientă de continente și oceane (mai ales după numeroasele deplasări ale lui tati), așa că era mai mult ca binevenit acest joc.
Harta lumii si animale pe continente
Jocul reprezintă o metodă interesantă de a-i învăța pe copii despre continente și animale specifice regiunilor. Pe lângă faptul că ne adună pe toți să adunăm puzzle-ul, jocul antrenează memoria, logica, dezvoltă spiritul de observație, dar mai ales dezvoltă cultura generală.
Adelinei (4 ani) îi reușește acum să construiască de una singură puzzle-uri din 54 piese. Dar fiind acesta de 100 de piese, a avut nevoie de ajutor din partea noastră. Cea mai dificilă parte a fost să adunăm marginile, pentru că în mare parte erau oceane și ne conduceam doar după unele detalii mici din imagine.
Harta lumii si animale pe continente
Având marginile adunate, a fost mai ușor să adunăm restul pieselor urmând imaginea. Dar pentru a ușura sarcina, ne focusam pe câte un continent/regiune. Îi ziceam Adelinei să-mi găsească piesa cu un anumit animal „care trăiește în Africa” și se punea pe treabă, astfel dezvoltându-și spiritul de observație și concentrarea. Următoarele dăți era mai ușor să-l adunăm după ce am prins ideea pe care cale să mergem.
Harta lumii si animale pe continente
Deși jocul este recomandat copiilor de la 5 ani, Adelina deja este pregătită să identifice continentele, mai ales că îi apăruse deja curiozitatea. Chiar și preșcolarii sunt pregătiți să identifice vizual harta lumii și formele continentelor, mai ales dacă se folosește o metodă interactivă. Dar cel mai captivant e să afli unde trăiesc diferite animale – lucruri noi pe care le-a aflat și Daniel (inclusiv și eu).
Pentru că jocul implică multă informație nouă care trebuie procesată și memorizată, alegem să studiem câte un continent sau ocean pentru o perioadă. Aș recomanda totuși să începeți cu animale frecvent întâlnite sau pe care copilul le cunoaște și creșteți treptat gradul de dificultate. De exemplu, îl provocăm „găsește girafa în Africa! Dar unde e leul, struțul?”. În acest moment copilul își pune în aplicare spiritul de observație și concentrarea.
Daniel la fel a avut parte de activitate educativă: și-a consolidat cunoștințele despre continente, și-a amintit care este cel mai mare ocean și a mai aflat despre existența unor animale noi. Dar cel mai plăcut moment este totuși activitatea în comun cu mine – iar în astfel de condiții învățarea este mai eficientă.
Incepeti cu animale frecvent intalnite sau pe care copilul le cunoaste si cresteti treptat gradul de dificultate.
Cu siguranță m-am convins că geografia se învață cel mai bine construind un puzzle împreună, evident, nevorbind despre călătorii.
*Apropo, la Carousel găsești și alte puzzle-uri de observație cu diverse tematici, atât pentru copii mici, cât și pentru cei mai mare de 8 ani.  
Joc de strategie Trasee și Kilometri Rallye {6-10 ani}
Atunci când am primit acest joc, presupuneam că ar fi prea ușor pentru Daniel (9 ani) care are cunoștințe avansate în matematică. Însă m-am înșelat – Daniel l-a văzut ca fiind foarte interactiv, captivant și strategic, iar aceste lucruri îl cuceresc pe loc.
Rallye este un joc de logică și strategie menit să dezvolte capacitatea de reacție și gândire matematică într-un mod distractiv. Și dacă începem să punem bazele matematicii distractive încă din start, copilul va asimila mult mai ușor acest obiect la școală.
Regula jocului: fiecare jucător primește 6 cărți cu diverse numere care indică număr de kilometri (celelalte se pun într-un teanc). Primul jucător (cel mai mic) aruncă cele 2 zaruri, suma numerelor indicând numărul de kilometri care trebuie parcurși. Jucătorul care a aruncat zarurile trebuie să folosească diverse operațiuni matematice (adunare, scădere, înmulțire, împărțire) pentru a ajunge la rezultatul cerut. Se pot pune jos maxim 3 cărți. Apoi următorul jucător iși anunță calculul și tot așa pentru toti jucătorii. Combinațiile corecte se scot din joc, iar cel care primul rămâne fără cărți, câștigă o mașinuță și se trece la următoarea rundă. Câștigă cel care câștigă 3 raliuri (adică 3 jetoane cu mașinuțe).
Un scurt exemplu pentru a vă captiva mai mult: Daniel a aruncat zarurile și a ieșit suma totală 8. Ca să obțină această sumă, el a folosit 3 operații (3 cărți): 6+1+1. Alteori folosea calcule mai complicate. Dar scopul e să scapi din prima de mai multe cărți.

În orice caz, regulile jocului pot fi ajustate în funcție de vârstă și abilitățile de calcul. Pentru începători se vor folosi doar adunarea și cu vârsta modificăm dificultatea. Nici pentru mine nu era ușor din prima să găsesc combinații: te pune pe gândit și e nevoie de concentrare, dar și de strategie.
Adelina nu putea rezista mult timp să ne vadă cum jucăm atât de captivant și insista să joace și ea o tură. Astfel, am fost nevoită să schimb complet regulile jocului în cazul ei: am folosit doar un zar care era aruncat pe rând. Numărul de pe zar trebuia să-l găsim pe cărțile noastre (care erau întoarse cu fața) și să o scoatem din joc. Ah, câtă satisfacție primea jucând acest joc pentru mai mari! 🙂
Cred că cu timpul îl va putea juca și cu Daniel în echipă cu mine și, cine știe, poate astfel va deveni și ea pasionată de calcule matematice precum a fost Daniel la 5 ani.
Cât jucam alte runde cu Daniel, Adelina iarăși a demonstrat că are o imaginați bogată la crearea jocurilor și și-a construit o mică „parcare” cu mașinuțele și cărțile ieșite din joc :))
Chiar dacă implică mașinuțe și ți-ar părea că este doar pentru băieți, jocul este potrivit fără îndoială și fetelor. Rallye e o metodă excelentă de a exersa abilitățile matematice și strategice la preșcolari și școlari.
Fiind și un joc compact, poate fi luat la picnic, la cafenea sau în ospeții la alți copii pentru a ocupa timpul într-un mod util.
Acest articol este preluat de pe blogul Planeta Mami unde autoarea, Natalia Madan, își împartășește ideile de jocuri care stimulează curiozitatea, hohote și creativitatea, reţete sănătoase pentru copii, istorii reale de parentare și multă inspirație pentru mame.